Trailer Hedda

Midden in het seizoen brengen we een onvervalste klassieker van de beroemde Noorse theaterschrijver Henrik Ibsen. Hij is bekend van Een poppenhuis en Spoken. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door psychologische diepgang en een sterke samenhang.

Universeel en actueel

Regisseur Philippe Lepez ziet drie redenen om dit stuk onder handen te nemen: ‘Het is eerst en vooral een bijzonder aantrekkelijke uitdaging om deze naturalistische klassieker een actueel relevante theatrale vorm te geven. Daarnaast is de zoektocht naar de drijfveren van personages binnen een kluwen van complexe relaties een interessant pad om te bewandelen. Ten slotte wil elke speler met grote gretigheid het gevecht aangaan om de iconische personages scenisch gestalte te geven.’

Hoewel Hedda Gabler in 1890 geschreven werd, is het nog steeds bijzonder actueel. Of dacht u dat we nog maar enkele decennia in een ‘snel veranderende maatschappij’ leven? Ook vandaag, of misschien net vandaag des te meer, twijfelen mensen aan het leven. Zo geeft de universele inhoud de aanzet tot een zeer actuele interpretatie van dit relatiedrama.

Een hedendaagse Hedda

Onze Hedda is een mooie, jonge en intelligente vrouw die alles had en heeft om gelukkig te zijn, maar toch diep ongelukkig is. Omdat ze opgroeide in een rijk milieu met strenge fatsoensregels en een grote sociale druk, heeft ze zich niet kunnen ontplooien zoals ze wou. Ze koos voor een liefdeloos huwelijk met de saaie historicus Jorgen Tesman. Met een huisvriend, rechter Brack, speelt ze spelletjes om de verveling te verdrijven. Brack wil echter meer en ontpopt zich tot een autoritaire, seksistische manipulator. De link met de Weinstein-affaire is snel gelegd.

Hedda realiseert zich wat ze mist als Ejlert Løvborg opduikt. Die man is intelligent, artistiek, visionair, gevaarlijk, uitdagend, spannend, revolutionair en non-conformistisch. Kortom: alles waaraan het haar kleinburgerlijke echtgenoot ontbreekt. Op jonge leeftijd al bloeide er een hartstochtelijke, passionele liefde op tussen Hedda en de veel oudere Ejlert. Ze weet dat haar vroegere minnaar na hun breuk ontspoorde en zijn heil zocht in drank en drugs. Dankzij Thea Elvsted, zijn nieuwe aanbidster, heeft hij zichzelf teruggevonden. Wanneer Hedda en Ejlert elkaar opnieuw ontmoeten, voert dit de verschillende personages naar een relationele crisis. Hedda gaat een (zelf)destructieve strijd aan met al haar naasten. Het hele stuk stuwt voort in de richting van het onafwendbare lot.

Wees deelgenoot van dit gevecht tussen de waanzin van de creatieve ongebreidelde passie en het gecontroleerde steriele conformisme. Opnieuw zal u getuige zijn van macht, misbruik en (im)moraliteit. Opnieuw confronteren we u met de ‘condition humaine’.  

Tekst
Henrik Ibsen
Regie
Philippe Lepez
Spel
 
Hedda Gabler
Elke De Brouwer
 
Ejlert Løvborg
Dirk Van Schuylenbergh
 
Jorgen Tesman
Benny Borms
 
Thea Elvsted
Charlotte Cosyns
 
Rechter Brack
Jos Fahy
 
Juliane Tesman
Mireille Vispoel
Crew
 
Assistentie
Roos Neerinckx | Willy Herremans
 
Decor
Danny Cobbaut
 
Kostuums
An De Mol
 
Lichtontwerp
Alain De Coen
 
Techniek
Vik Van Schuylenbergh
 
Productieleiding
Ronald Schollaert

Speeldata

19/01/2018 UITVERKOCHT
20/01/2018 UITVERKOCHT
26/01/2018 UITVERKOCHT
27/01/2018 UITVERKOCHT
28/01/2018 UITVERKOCHT
29/01/2018 UITVERKOCHT
2/02/2018 UITVERKOCHT
3/02/2018 UITVERKOCHT
4/02/2018 UITVERKOCHT
5/02/2018
9/02/2018 UITVERKOCHT
10/02/2018 UITVERKOCHT