Eclipsed (< to eclipse = verduisteren, verduisterde, heeft verduisterd)

1) donker(der) maken; (in oorlogstijd) alle lichten doven of alle lichtopeningen afsluiten

2) wederrechtelijk in bezit nemen van wat je beheert: gelden verduisteren

3) iets of iemand anders veel minder belangrijk, goed of beroemd laten lijken


Patricia Burke Brogan was als jonge novice gechoqueerd door de gruwelijke gang van zaken in een Iers klooster en besloot dat non worden niet aan haar besteed was. Deze ervaringen inspireerden haar tot het schrijven van haar eerste toneelstuk in 1991, Eclipsed. Dit controversiële stuk vestigde voor het eerst de aandacht op de wantoestanden in de Magdalena-kloosterwasserijen, genoemd naar Maria Magdalena, de berouwvolle prostituee uit de Bijbel. Aanvankelijk, in de negentiende eeuw, werden in deze kloosters dan ook voornamelijk prostituees tewerkgesteld.

In 1993 werden er door een bouwproject 133 lichamelijke resten opgegraven op een privédomein van een wasserijklooster in Dublin. De lichamen van jonge vrouwen en baby's werden daar anoniem gedumpt zonder enig gedenkteken en zonder enig spoor in de annalen van het klooster. Zij werden dus letterlijk 'verduisterd', compleet onzichtbaar gemaakt voor de buitenwereld en totaal vergeten. De laatste kloosterwasserij werd pas drie jaar later gesloten. In 2013, rijkelijk laat, stuurde de Ierse staat een officiële verontschuldiging de wereld in.

Eclipsed gaat over enkele jonge vrouwen die in zo'n klooster werden opgesloten, veelal omdat ze ongehuwd zwanger werden. In het streng katholieke Ierland was seks voor het huwelijk absoluut verboden. Jonge meisjes die zwanger werden door verkrachting, naïviteit of onwetendheid werden door hun eigen familie of naaste omgeving naar een kloosterwasserij gebracht en hun baby werd in een weeshuis geplaatst of opgegeven voor adoptie. De vaders van de baby's werden ongemoeid gelaten. In de kloosterwasserij werkten de vrouwen jarenlang als slavinnen in mensonterende omstandigheden, vergeten door de buitenwereld en zonder toekomstperspectief.

We volgen in dit stuk vier vrouwen die ‘moeten boeten voor hun zonden’: Brigit, Mandy, Nora en Cathy. Een vijfde personage is nog een meisje, het 17-jarige weeskind Juliet. Zij worden geterroriseerd door Moeder Victoria. Daardoor wordt het geweten van Zuster Virginia dan weer geteisterd. Het stuk speelt zich af in 1963, maar in de proloog en epiloog zien we twee personages 25 jaar later: Nora en Rosa, de dochter van Brigit, die werd geadopteerd en grootgebracht door een welstellende familie. Haar zoektocht naar haar afkomst resulteert in het stuk dat u vanavond te zien krijgt.

Auteur
Patricia Burke Brogan
Regie
Benny Ceuppens
Spel
 
Moeder Victoria
Mireille Vispoel
 
Zuster Virginia
Isabeau Lambrechts
 
Brigit
Charlotte Cosyns
 
Nora
Yael Corujeira
 
Mandy
Emma De Vos
 
Cathy
Ellen De Maere
 
Juliet
Sam Maanicus
 
Rosa
Shauni Van Impe
 
Nora (25 jaar later)
Kathleen Cami
Regieassistentie
Hilde Van Mol
Dramaturgie en stemtechniek
Alice De Bolle
Scenografie en kostuums
Maggy Jacot
Lichtontwerp
Gerard Maraite
Techniek
Vik Van Schuylenbergh
Productieleiding
Kathy Van den Bossche

Speeldata

31/01/2020 VOLZET
1/02/2020 VOLZET
7/02/2020 VOLZET
8/02/2020 VOLZET
9/02/2020 VOLZET
10/02/2020 VOLZET
14/02/2020 VOLZET
15/02/2020 VOLZET
16/02/2020 VOLZET
17/02/2020 VOLZET
20/02/2020 VOLZET
21/02/2020 VOLZET
22/02/2020 VOLZET