‘Een stand van zaken’. Zo begint dit stuk dat zich aan een sneltreinvaart voor uw ogen zal voltrekken. ‘Hoeveel zijn het er geweest? Affaires, avontuurtjes, noem het zoals ge wilt’. Deze vraag is het startschot voor een resem beschuldigingen en argwanende opmerkingen die tussen twee huwelijkspartners heen en weer vliegen.

Jeanne en Maxime zijn nochtans gelukkig getrouwd. Maar plots steekt nieuwsgierigheid de kop op en opent Jeanne een niet zo welriekend potje, dat misschien beter gedekt was gebleven. Het gesprek begint dan wel licht en intellectueel, maar naarmate het stuk vordert, sluipt er een donkere ondertoon in. Maxime en Jeanne laten hun intellectuele façade stilaan los, waardoor hun emotionele kant de bovenhand neemt. Tot afgrijzen van Jeanne nodigt Maxime dan ook nog eens vriend-aan-huis Claude uit om te komen eten. Claude wandelt de ruimte binnen zonder dat hij beseft van welke precaire situatie hij deelgenoot wordt. Hier wordt de balans van een huwelijk opgemaakt...

Auteur Eric Assous won met dit stuk de Molière 2010 voor beste Franstalige auteur. Hij is naast theaterauteur ook scenarist en dat merk je aan zijn filmische stijl. De dialogen zijn even herkenbaar als natuurlijk geschreven. Ook de verhaallijn is herkenbaar, zonder ooit clichématig te worden. De handeling beslaat slechts een drietal uur. In die korte tijd worden geheimen plots onhoudbaar. ‘Geen enkele leugen is zonder gevolgen, geen enkele waarheid is zonder gevaar. Eigenlijk moet het vertrouwen in elkaar een illusie blijven. Dat is zonder enige twijfel een elementaire voorwaarde voor de rust en de vrede in een relatie,’ schrijft Assous in zijn voorwoord tot het stuk.

Regisseur Benny Ceuppens heeft een voorliefde voor Who's afraid of Virginia Woolf? van Edward Albee. Gek genoeg deed een eerste lezing van Echtelijke illusies hem qua stijl onmiddellijk aan deze klassieker denken. Bovendien werkte hij samen met Luc, Josseline en Norbert al aan Zomergasten van Maxim Gorki, wat het wederzijdse vertrouwen enkel deed toenemen. "Dat de acteurs iets oudere mensen zijn, zorgt ervoor dat de relatie al een behoorlijke draagwijdte heeft", stelt Ceuppens. Achter een relatie van veertig jaar zet je niet zomaar een punt. Tot slot koos de regisseur voor een sober decor, om de tekst en de spelers alle ruimte te geven.

Neem gerust plaats in de emotionele rollercoaster van dit echtpaar. Al stevent die naar alle waarschijnlijkheid af op een stevige desillusie. Bereid u voor…

Tekst
Eric Assous
Regie
Benny Ceuppens
Spel
 
Jeanne
Josseline Haegeman
 
Maxime
Luc De Blieck
 
Claude
Norbert De Sutter
Crew
 
Assistentie
Greet Rossignol
 
Decor
Rubben Smits
 
Kostuums
Elke De Brouwer
 
Lichtontwerp & techniek
Andres D'haeseleer
 
Productieleiding
Benny D'haeseleer

Speeldata

9/03/2018
10/03/2018
16/03/2018
17/03/2018
18/03/2018
19/03/2018
23/03/2018
24/03/2018
25/03/2018
26/03/2018
30/03/2018
31/03/2018