Voor de seizoensafsluiter gaat het jong geweld de ontmoeting én de confrontatie aan met enkele gevestigde waarden van Pact. Onder leiding van Delphine Dutoit gaat deze bonte bende aan de slag met De Jossen, Val en Revival der Saamhorigheid. In een taal die bulkt van eigenzinnige beeldspraak schept Tom Lanoye het spanningsveld tussen het individu en de groep.

Het woordspel

De auteur behoeft weinig introductie. Lanoye is een literaire duizendpoot, die niet alleen in Vlaanderen, maar ook internationaal bejubeld en bekroond werd. Zijn taal wordt gekenmerkt door een mengeling van uitzinnige en subtiele woordspielereien. Lanoye schreef in 1997 zijn meesterwerk Ten Oorlog, dat een half etmaal duurde. De Jossen vormt dan weer een eenheid met Diplodocus Deks, dat Theater Pact al in 2011 op u losliet. Beide stukken zijn experimentele en absurdistische pareltjes die quasi gelijktijdig in première gingen.

Het Josdom

De rolverdeling in dit vierledige stuk mag duidelijk zijn: iedereen is een Jos. Alle personages zijn verbonden met elkaar in dat Josdom. Een Josdom waarin iedereen gelijk is voor de wet, waarin niemand ‘gejost’ wordt. Die Jossigheid biedt hun duidelijkheid, zorgeloosheid en troost. Ze doen alles samen en vertrouwen elkaar blindelings. Hun bestaan is eenvoudigweg schattig en beangstigend sektarisch tegelijk. Maar vragen stellen de Jossen zich niet.

Tot één van hen aangeeft dat hij zich ‘zo anders’ voelt. Vanaf dat moment stellen de Jossen alles in het werk om het Josdom te vrijwaren, desnoods met geweld. De Jossen vechten voor én tegen elkaar. Maar hoelang hollen mensen het groepsgevoel achterna? Wanneer start de aanvaarding van het vreemde, het nieuwe, het onbekende, het ongewone? Die aanvaarding heeft gevolgen voor hun vriendschap en eensgezindheid. Want net omdat we zo verschillend zijn, valt de groep als één individu wegvalt.

Ben je dan sterker in groep of net als je ertegenin durft te gaan?

De nieuwkomer

Regisseur Delphine Dutoit geeft theaterles aan Brusselse jongeren. Voor dit stuk kon ze die ervaring inzetten om de Pact-jongeren op sleeptouw te nemen. Daarnaast bood dit stuk een thema aan dat haar persoonlijk aansprak, omdat ze zelf ook een nieuwkomer is binnen Theater Pact. Gaandeweg merkte ze op hoeveel plezier er schuilde in de groepsbeleving. Die sfeer wou ze graag alle ruimte geven in de ‘rituelen’ op de scène. Hierin schetst ze de habitat van de Jossen, die voor ons zo herkenbaar is.
Tekst
Tom Lanoye
Regie
Delphine Dutoit
Spel
 
Jos
Celien Heyvaert
 
Jos
Emile Dehennin
 
Jos
Evy De Meersman
 
Jos
Laur Van der Elst
 
Jos
Jef Devaddere
 
Jos
Hilde Van Mol
 
Jos
Sam Maanicus
 
Jos
Vik Van Schuylenbergh
Crew
 
Assistentie
Laur Van der Elst
 
Decor
Rubben Smits
 
Kostuums
Silke Goessens
 
Lichtontwerp & techniek
Tom Van Calster
 
Productieleiding
Kathy Van den Bossche

Speeldata

20/04/2018 UITVERKOCHT
21/04/2018 UITVERKOCHT
22/04/2018 UITVERKOCHT
23/04/2018
27/04/2018 UITVERKOCHT
28/04/2018 UITVERKOCHT
29/04/2018 UITVERKOCHT
30/04/2018 UITVERKOCHT
4/05/2018 UITVERKOCHT
5/05/2018 UITVERKOCHT
6/05/2018 UITVERKOCHT
7/05/2018 LAATSTE KAARTEN, enkel telefonisch via 0475 58 98 58