We trekken het theaterseizoen op gang met een stuk dat enkele maanden geleden pas van de drukpersen rolde. Fier mogen we u de Nederlandstalige première presenteren van Brieven aan Nour, een hartverscheurende briefwisseling tussen een liberale, kritische moslim en zijn geradicaliseerde dochter. Een stuk kan moeilijk heter van de naald zijn dan dit.

Een verbaal steekspel

Nour vertrekt, zonder haar vader enig bericht na te laten, naar Irak om er te trouwen met een IS-strijder. Enkele weken later stuurt ze haar vader een eerste brief, waarin ze uitlegt dat ze zijn verdriet begrijpt. Maar ze vertelt hem ook dat haar overtuigingen voortkomen uit de waarden die hij haar heeft meegegeven. Dat ze er enkel een andere invulling aan geeft.

Dit is het begin van een verbaal steekspel waarin beide partijen elkaar proberen te overtuigen van hun eigen gelijk. Hoewel het er soms stevig aan toe gaat, valt op dat de wederzijdse liefde vader en dochter ondanks alles blijft verbinden. Toch blijft één vraag knagen bij de wanhopige vader: waarom zag hij het niet aankomen?

Een charismatische auteur

De Frans-Marokkaanse auteur Rachid Benzine (°1971) is docent en islamoloog. Benzine heeft meerdere  boeken geschreven  over de islam en predikt daarbij de nuance. Zowel vrijzinnigen als gelovigen zijn het er roerend over eens dat Benzine met Les nouveaux penseurs de l'islam (2004) de hand uitstak naar andersdenkenden. Hij heeft lak aan de groeiende groep scherpslijpers die de Koran al te letterlijk interpreteren.

We moeten het begrip IS ontleden en alles wat gezegd wordt in naam van de islam. En dan zullen we merken dat het om fictie gaat, een 'imaginaire de terreur' met als bedoeling angst te zaaien.

De charismatische Benzine - ooit Frans kampioen kickboxen - breekt er zich het hoofd over hoe hij zo veel mogelijk jongeren kan bereiken met zijn teksten. Benzine schreef Le Coran expliqué aux jeunes (2013) en brengt toneelbewerkingen en lezingen, waarbij jonge moslims aan zijn lippen hangen.

Na de aanslagen in Parijs van 2015 boog hij zich in een toegankelijke briefroman over de kwestie die hem als 'een terugkerende, vertrouwde migraine' tergt. Waarom trekken jongeren met vrijwel dezelfde achtergrond en cultuur als hij blindelings naar een land in oorlog en moorden ze er 'in naam van een God die ook de mijne is'?

Hij tracht zo een literaire invalshoek toe te voegen aan de discussie of die jongeren gedreven worden door religie, sociale achterstelling of een zucht naar zelfdestructief avontuur.

Een actueel verhaal

Er is al veel geschreven en gezegd over de opkomst van IS en de jihadterreur. IS werd ruim een jaar geleden uit Fallujah, waar dit verhaal zich afspeelt, verdreven. En met de recente val van Mosul lijken de dagen van het kalifaat geteld. Het verhaal van Nour is, door de aanhoudende aanslagen doorheen Europa, actueler dan ooit.

Tekst
Rachid Benzine
Regie
Kathy Van den Bossche
Spel
 
Nour
Laur Van der Elst
 
Vader
Benny D'haeseleer
Muziek
Jan D'Haene
Crew
 
Assistentie
Kaat Uyttersprot
 
Lichtontwerp & techniek
Andres D'haeseleer

Speeldata

30/09/2017 UITVERKOCHT
1/10/2017
2/10/2017
5/10/2017
6/10/2017 UITVERKOCHT
7/10/2017 UITVERKOCHT
8/10/2017 UITVERKOCHT
9/10/2017 UITVERKOCHT
11/10/2017
20/10/2017 UITVERKOCHT
21/10/2017 UITVERKOCHT
22/10/2017 UITVERKOCHT
23/10/2017 EXTRA VOORSTELLING!